125 éve született Bíró László, a golyóstoll feltalálója

2024. 09. 24. - 1 perc olvasás

125 éve született Bíró László, a golyóstoll feltalálója

Bíró László József neve mára szinte egybeforrt egy mindennapos eszközzel, a golyóstollal. Az 1899-ben Budapesten született újságíró, feltaláló és szabadalom-gyáros egyike volt a 20. század nagy innovátorainak. Bár eredetileg újságíróként tevékenykedett, hamar felismerte a nyomtatás és az írás eszközeinek korlátait, ami elindította őt a golyóstoll feltalálásához vezető úton.

Az ötlet egy egyszerű megfigyelésből született: Bíró észrevette, hogy a nyomdafesték sokkal gyorsabban szárad, mint a tollakban használt tinta. Ezt az elvet akarta felhasználni egy új íróeszköznél. Társult mérnök testvérével, Bíró Györggyel, és 1938-ban bejegyezték első szabadalmukat a golyóstollra. A toll működési elve azon alapul, hogy egy apró golyó forog a tinta és a papír között, így gördülékeny, folyamatos írást biztosítva.

A második világháború elől menekülve Bíró Argentínába emigrált, ahol folytatta a golyóstoll fejlesztését. 1943-ban ott szabadalmaztatta találmányát, és megalapította a Biro Pens nevű céget. Az argentin kormány gyorsan felismerte a találmányban rejlő lehetőségeket, és a hadsereg számára nagy tételben kezdte gyártani. Később a találmány világsikert aratott, és a golyóstoll a 20. század egyik legelterjedtebb íróeszköze lett.

Bíró László neve azóta is összefonódik a golyóstollal, és sok országban az eszközt "bíró"-nak hívják tiszteletére. Innovációja forradalmasította az írást, és olyan egyszerű eszközt hozott létre, amelyet emberek milliói használnak nap mint nap.

Ha Te is szeretnél Bíró László találmányával gördülékenyen írni, válaszd a Victoria Wave tollát, amelyek a megbízhatóságot és a kényelmet ötvözi a mindennapi használathoz!
 
 

Tetszett a cikk? Megosztás:

Kapcsolódó termékek

Ez is érdekelhet